Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 juli 2018, Av michael

Babysäng

Eftersom barnet oftare är ensamt i sin spjälsäng än någon annanstans i hemmet måste man ställa extra höga säkerhetskrav på den. För även om en del tror att sängen är ett ställe där barnet bara sover, vet varje småbarnsförälder att så inte är fallet.

Höga säkerhetskrav ställs på spjälsängar. Barn är ofta ensamma en hel del i sin spjälsäng – och sängen går ofta i arv till syskon eller säljs vidare. Stort avstånd mellan spjälorna, svag konstruktion, alltför enkel låsmekanism, uppstickande stolpar, för högt högsta läge på botten, bristande monteringsanvisning är några av de risker som kan leda till olyckor.

Konsumentverket rekommenderar!

Bara två av tretton testade spjälsängar på marknaden klarade fastställda säkerhetskrav vid en provning hos Sveriges Provnings- och forskningsinstitut.

Godkända blev:
» Gulliver från IKEA
» Nina från Kaxholmen

Samtliga övriga testade modeller hade säkerhetsbrister av olika slag när barnsängar testades på uppdrag av tidningen Vi föräldrar.

Konsumentverket har kontaktat leverantörer av tio sängmodeller och krävt säljstopp. Åtta av sängarna som var med i testet bedöms ha så allvarliga brister att de är potentiella dödsfällor med risker för strypning eller kvävning. Dessa åtta sängar ska återkallas från både butiker och köpare, kräver verket. Genom annonser i rikstäckande tidningar ska föräldrar nås.

Övriga tips

Oavsett vart du köper spjälsäng så kom ihåg att köpa madrassen på samma ställe. Man skulle kunna tro att madrasser och spjälsängar görs efter standardmått men icke. IKEAS madrasses passar allstå oftast bara IKEAS sängar liksom andra babyspecialiserade affärer har egna mått för sina produkter.

Ska man ha kudde eller ej?

Ja, denna fråga byter svar väldigt ofta men de senaste rekommendationerna är att man faktiskt ska ha kudde till små barn (som alltid ska sova på rygg).

Detta för att små barn som spenderar mycket tid på rygg, vilket bebisar gör, annars riskerar att på platta eller missformade bakhuvuden. Innan har man sagt att detta normalt går tillbaka när barnen lägger sig på mage men så är alltså inte alltid fallet.

Kudden ska vara mjuk, så mjuk att huvudet inte plattas till.

Sy påslakan

Jag få många frågor om vilka standardmåtten för påslakan är. Eftersom standardmått inte är standardmått utan kan variera från affär till affär, från produkt till produkt och delvis bero på vart påslakanen är sydda så är det svårt att ge exakta mått. Dock kan jag ger er måtten på de påslakan vi har som då passar de flesta modeller:

Påslakan: 100×130
Kuddfodral: 30×48
Lakan: 140×80