Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 11 juli 2018, Av michael

Babykläder

Ett barn växer ungefär 25 cm i längd och tredubblar sin födelsevikt under det första året, Det växer minst ur de minsta kläderna och det, även om det är kul, är inte alltid praktiskt att lägga mycket pengar på de minsta storlekarna oavsett hur mycket det kliar i fingrarna.

Vad behöver man egentligen?

Ja, nu utgår jag från min egen erfarenhet med vad vi använde mest till Jacob under hans första månader.

 • Bodys är jättebra och det som Jacob har flest av, dom går nämligen åt. Vanliga enkla bodys med knäppning i halsen och grenen fungerar bäst för oss. Jag skulle rekommendera att man köper minst en fem stycken.
 • Omlotttröjor har jag aldrig gillat. Jag tycker att dom är omständiga och opraktiska med en massa snören som ska knytas och knytas upp. Smaken är olika men jag kommer inte att köpa omlott-tröjor till nästa barn utan hellre satsa på bodys.
 • Byxor i mjukt material, typ mysbyxor är också jättebra. Helst med fot. Dock använder man ju även sparkbyxor så man behöver knappast mer än en två-tre par byxor.
 • Sparkbyxor är jättepraktiska och sköna för bebisen. Två-tre par sparkbyxor med fot är lagom för den första tiden.
 • Pyjamaser med fot i enkelt utförande är bäst. Allra bäst tycker jag om pyjamaser som inte har dragkedja utan knappar fram. Pyjamaser går också åt och det är skönt att kunna byta ofta så en fem stycken skulle jag rekommendera.
 • Koftor eller tröjor har jag aldrig funnit praktiska när Jacob var alldeles ny. Det är mer för större barn och jag hade möjligtvis köpt max en. Bättre är det då med sköna mjuka luvtröjor med dragkedja eller knappar hela vägen fram.
 • Mössa är jätteviktigt. Om man får barn på sommaren kan det ändå vara bra med en liten bomullsmössa som går ner över öronen. En eller två bomullsmössor alltså. Med eller utan knyt spelar inte så stor roll även om knytmössor tycks stanna på plats bättre. Om man får ett höst-, vinter- eller vårbarn kan man behöva en varmare typ av mössa. Gärna fodrad som sitter tätt runt huvudet och öronen i skönt mjukt material.
 • Sockar är enligt mig väldigt opraktiskt på små fötter eftersom de hela tiden trillar av. Om du kan, så leta efter små skor i mjukt material som har kardborreband runt ankeln som man kan dra åt. Finns ibland i babyaffärer.
 • Underbyxor fårstår jag mig inte riktigt på för små bebisar. Om man använder bodys så sitter blöjan fast bra ändå och då behöver man inte underbyxor. Det ligger sex par underbyxor i garderoben oanvända så jag vet inte om jag precis kan rekommendera att man spenderar pengar på sådana.
 • Overall behövs för höst-, vinter- och tidiga vårbarn. Dock är efterfrågan på sina overaller stor så bästa tipset är att vara ute i god tid. Köp hellre overallen lite för stor än för liten, speciellt om barnet föds på hösten eller vintern och behöver sin overall ända tills värmen kommer.
 • Bomullsfilt eller annan filt är jättebra att ha till bebisen. Dels för att bädda om i vagn, bil eller om man är ute men även för trygghet som en snutte.

Vilka storlekar ska man köpa?

Storlekar kan vara lite knivigt eftersom man oftast inte vet vilken storlek det är på barnet som kommer ut. Om man inte väntar ett väldigt stort barn så är nog storlek 56 den storleken man ska satsa på. Stolek 50 är lite mindre men kan vara för litet redan efter nån vecka om man har lite otur. Storlek 56 räcker iallfall i en månad eller längre om man inte har ett väldigt snabb-växande barn. Vill man köpa nästa storlek vilket vanligtvis är 62 (finns även 60 ibland) så är det ok, kläderna blir lite stora i början men barnet växer fort i dom.

Vi köpte själva storlek 56 när vi handlade, men behövde i slutändan storlek 40.

Om ni är på jakt efter små storlekar (eller barnkläder överhuvudtaget faktiskt), som tex storlek 40-50, så kan jag rekommendera Ge-Kås i Ullared som har ett stort sortiment av riktigt små och mycket prisvärda barnkläder.

När man köper overall till barn som föds på hösten eller vintern så är det bra att köpa storlek 62 eller tom storlek 68 om man väntar ett stort barn.

Vi köpte storlek 62 eftersom overaller normalt är rymligare i storleken och en 62 räcker ganska länge för en bebis som är född höst eller vinter.

Om ni behöver en liten storlek på overall så har Lindex relativt små overaller från storlek 50.

Behöver man tvätta kläderna innan bebisen använder dom?

Ja, det bör man göra. Kanske inte overallen men väl alla bebiskläder, filtar och påslakan.

Använd ett vanligt milt tvättmedel och lite sköljmedel.

» Klicka här för att läsa mer om vad man ska handla hem