Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Alkohol och graviditet

Alla reagerar olika på alkohol. Det är därför omöjligt att säga hur mycket eller lite du kan dricka utan att ditt barn tar skada.

Kanske händer det ingenting om du dricker ett glas vin vid något enstaka tillfälle men varför chansa?

Alkoholen går dels via moderkakan direkt till fostret, dels ut i fostervattnet som omger barnet. Fostrets lever kan inte bryta ned alkohol och därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman.

Risken är störst när man dricker mycket och länge. Men eftersom ingen vet var gränsen går är den bästa regeln att inte dricka alkohol alls under graviditeten.

 

”Jag drack innan jag visste att jag var gravid”

Många blir gravida utan att veta om det och hinner då dricka några glas. Några kvinnor är också berusade ett par gånger under den mycket tidiga graviditeten.

Generellt kan man säga att det inte är någon fara.

Tänk framåt istället undvik alkoholen under resten av graviditeten.

 

Ett glas då och då

Våra attityder till alkohol har förändrats.

Många tycker att det är okej att dricka ett eller ett halvt glas någon gång ibland under graviditeten. Vi hänvisar till andra kulturer och ser att deras barn klarat sig bra fast mamman druckit vin.

Man vet numer att även små mängder tidigt i graviditeten kan få förödande konsekvenser.

Du måste själv avgöra vilken inställning du vill ha till alkohol och graviditet. Men avstår du helt behöver du heller inte oroa dig.

 

2 dl vin påverkar fostrets hjärna

Amerikanska forskare vid Wayne State University School of Medicine har studerat 337 sjuåriga barn till mödrar som druckit alkohol under graviditeten.

Redan vid en daglig konsumtion av sex centiliter starksprit, motsvarande två deciliter vin, riskerar barnets IQ att sänkas med i genomsnitt tre enheter.

De fann fann också en ökad risk för andra neurologiska skador som nedsatt inlärningsförmåga och sänkt koncentrationsförmåga.

 

Alkoholism och graviditet

Alkoholmissbruk under graviditeten leder så gott som alltid till någon form av skada på barnet.

För att ditt barn ska må bra och utvecklas på bästa sätt bör du sluta dricka. Det är inte alltid lätt, men du kan få hjälp och det är aldrig för sent.

Prata med din barnmorska. Du behöver inte skämmas. Barnmorskan är van att hantera den här sortens frågor.

 

Skador

De skador som kan uppstå när den gravida kvinnan missbrukar alkohol brukar delas in i tre grupper:

  • tillväxthämning
  • hjärnskador
  • avvikande utseende

Både inne i magen och när barnet är fött är det kortare än normalt, väger mindre och har mindre huvudomfång.

Alkohol skadar de växande nervcellerna i hjärnan. Barnet kan få beteende- och utvecklingsstörningar som överaktivitet, uppmärksamhets- och koncentrationsstörningar.

Det kan också få korta ögonspringor, platt mellanansikte, lång och tunn överläpp eller lågt sittande öron. Även ögonen och synen kan ta skada.

 

Vad du kan göra själv

Tänk på riskerna med alkohol, det kan motivera dig att undvika alkohol.

Den blivande pappan kan stötta dig genom att också sluta dricka alkohol under graviditeten.

Utnyttja din situation. Säg att du inte orkar gå på fest eller att du vill gå hem tidigt om du tycker det är jobbigt att gå på fester där det bjuds på alkohol och du får ”vara utan”.

Hitta på små knep som hjälper just dig!

 

Vad man kan dricka istället

Idag finns det många alternativ. Du kan till exempel välja bland många goda alkoholfria viner. Vid jul smakar must och alkoholfri glögg gott.

Många av dagens läskedrycker är inte alltför söta och kan vara riktigt goda.

Mineralvatten finns i en mängd olika smaker som du kan variera efter tycke och smak.

Vid festliga tillfällen finns cider, pommac eller champis istället för champagne.Se till att få drycken serverad i ett festligt glas så festkänslan infinner sig.

 

Tips

Idag, tyvärr, så är alkoholen så etablerad i vårt samhälle att man förväntas dricka på fester, middagar och tillställningar. Ofta så är det svårt att ”komma undan” utan en massa följdfrågor vilket kan vara svårt när man är gravid och vill hålla det hemligt.

Ett bra tips är då att skylla på urinvägsinfektion och att du äter penicillin. Penicillin och alkohol går inte ihop och du lär inte få några frågor mer.

Det är som sagt tråkigt att det har gått så långt men…så är det.

 
© Can Stock Photo Inc. / lucidwaters