Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 oktober 2018, Av Ane Jönsson

Testa dig för urinvägsinfektion

Vad är en urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion är en mycket vanlig infektion som uppstår på grund av bakterier i urinröret som sedan tar sig upp i urinblåsan. Den vanligaste formen av urinvägsinfektion stannar här och kallas för blåskatarr. Men i vissa fall kan bakterierna sätta sig på njurarna och njurbäckenet, då uppstår en njurbäckeninflammation som är en allvarligare infektion.

Varför får man urinvägsinfektion?

Det finns många orsaker till varför urinvägsinfektion utvecklas. Det är viktigt att torka sig efter toalettbesök på rätt sätt, från slidöppningen och bakåt så att inte tarmbakterierna tar sig in i urinröret. Gravida kvinnor har lättare att få urinvägsinfektion, inträffar detta skall det alltid behandlas med en antibiotikakur.

Varför får kvinnor oftare urinvägsinfektion än män?
Kvinnor har kortare urinrör vilket gör det lättare för bakterierna att komma in.

Män med förstorad prostata har oftast lättare att få urinvägsinfektion då de i många fall inte kan tömma blåsan helt och det urin som blir kvar kan då blida bakterieflorer.

Vad kan man göra för att minska risken för urinvägsinfektion?

  • Drick mycket och ofta, desto ljusare urin desto bättre. Bakterierna trivs i mörkt urin.
    Upp till 2 liter vatten per dag är bra, men överdosera inte.

  • Försök hålla ett lågt pH-värde i urinet genom att dricka exempelvis citronvatten eller tranbärsjuice, bakterierna trivs nämligen inte i surt urin.

  • Kissa efter samlag.

  • Använd bakteriedödande tvål i underlivet.

  • Att hålla sig varm kring underlivet är också bra för att förebygga.

Varför ska man testa sig för urinvägsinfektion?

Om man känner symptom för unrinvägsinfektion är det bra att testa sig så man vet och kan göra något åt det. Särskilt om du är gravid, gravida ska alltid göra en antibiotikakur om urinvägsinfektion uppstår. Det är ofta helt ofarligt för barnet men det är viktigt att behandla för att undvika komplikationer.

Clearblue-Test-for-urinvagsinfektion-1Clearblue-Test-for-urinvagsinfektion-2

Testa dig kan du göra hos läkaren eller köpa hem ett test. Tester sälj på ditt apotek eller till bättre pris online på Minipris-tester och Billliga-tester.