Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Sex under graviditeten

Det är helt normalt att de sexuella känslorna förändras för både män och kvinnor under och efter graviditeten.

För vissa innebär graviditeten ingen större skillnad i sexlivet medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande.

Lyssna på din kropp och känn efter vad som känns rätt för just dig. Missuppfattningar, oro, trötthet, brist på lust, ökad lust och smärtor efter förlossningen är bara några av de problem som ni kan stöta på.

Även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, finns det en stor chans att ni kommer få förändringar i er relation under den här tiden.

Det bästa är att ni försöker prata med varandra om hur ni känner er och vad ni vill och att ni försöker komma fram till en lösning som passar båda.

Nedan följer några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.Är det farligt att ha sex under graviditeten?

 

Är det farligt att ha sex under graviditeten?

Nej, det är inte farligt att ha sex under graviditeten. Fostret ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet som tar upp stötar och slag. Man kan inte skada fostret genom slidan och det är inte farligt med lite tryck eller små stötar mot magen.

Orgasmer kan i vissa fall utlösa sammandragningar och livmodertappen kan börja blöda lättare under graviditeten och när barnet är fött. Det kan kännas lite obehagligt men är inte skadligt.

 

När ska man undvika att ha sex?

Även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten.

Det är viktigt att ni lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om någon av partnerna inte vill ska man självklart inte ha sex.

Ibland avråder man från samlag under vissa perioder, tex om det finns risk för missfall eller förtidsbörd.

Majoriteten av gravida kan dock ha samlag i den utsträckning som de känner för.

 

Kan penisen skada barnet om vi har sex?

Nej, det är för stort avstånd mellan mannens penis och barnet.

Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet.

Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Det samma gäller även för dildos och andra sexleksaker.

Om kvinnan vill ha sex och partnern känner att det är obehagligt att ha samlag så finns det ju en massa andra saker man kan göra, glöm inte bort dem.

Att ge varandra massage eller oral stimulans är två exempel.

 

© Can Stock Photo Inc. / Wisky