Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 25 juli 2018, Av michael

Allergi och astma

Allergi

Är du allergisk mot vissa livsmedel, så ät det du vet att du tål och mår bra av även under graviditeten – precis som annars.

Det är viktigt att den blivande mamman inte röker eller blir utsatt för passiv rökning under graviditeten och inte heller när barnet är fött.

Även god ventilation i hemmet förebygger, allergier hos barnet. Amning anses kunna bidra till ett bättre skydd mot infektioner, luftrörsbesvär, astma och matallergier.

Astma

Av gravida astmatiker blir en tredjedel bättre, en tredjedel har oförändrade besvär och en tredjedel blir sämre. Ingen graviditet är den andre lik. Om det varit problem med astman under en tidigare graviditet kan det gå mycket bättre nästa.

Nästan hälften av alla gravida kan ibland hyperventilera. Det kan kännas som andnöd men är helt ofarligt och är inte någon form av astma.

Gravida kvinnor får lättare infektioner och sura uppstötningar vilket kan bidra till en försämring av astman. Nästäppa kan ge känslan av andningssvårigheter.

Man ska behandlas så att man har så lite astmabesvär som möjligt vilket är mycket viktigt. Riskerna med okontrollerad astma är nämligen större än riskerna med astmamediciner. Ett medelsvårt till svårt astmaanfall kan orsaka medicinska problem för både mamman och barnet. Ju bättre behandlad astma och ju mindre besvär man får, desto mindre risk för barnets hälsa.

Flera av de vanliga astmaläkemedlen har använts under så lång tid att man med stor trygghet kan använda dem när man är gravid. Du bör dock tala med din ordinarie läkare och med din barnmorska om vilka mediciner du ska ta och om det är något särskilt du ska undvika under graviditeten. Fortsätt med eventuell allergimedicin tills du diskuterat med din läkare eller barnmorska, men försök att ta diskussionen så snabbt in i graviditeten du kan.

Trots att livmodern växer till under graviditeten brukar det bli mindre astmabesvär under de sista månaderna. Det tror man beror på att mammans eget kortison från binjurarna ökar under hela graviditeten och att hormonmängderna förändras. Progesteron vidgar luftrören och det förstärker effekten av luftrörsvidgande beta-2-antagonister. Östrogen samverkar med beta-2-antagonister på samma vis.

Förlossningen

Trots den fysiska ansträngningen är det ovanligt med akuta astmaattacker vid förlossningen. Blir det besvär går det bra att använda astmamediciner. Längden av förlossningen påverkas inte av någon av medicinerna.

Det förekommer däremot att astman förvärras efter förlossningen. Det beror främst på att det egna kortisonet från binjurarna som varit förhöjt under graviditeten återgår till det normala. Man måste alltså vara beredd på att öka medicinerna.