Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 17 september 2018, Av michael

Tandhygien

Tandköttet blir känsligare
När du väntar barn är ditt tandkött extra känsligt för inflammationer. Det beror, som så mycket annat under graviditeten, på de kvinnliga hormonerna. Tandköttet kan blöda, bli mörkare rött och kännas svullet.

Tandvård minskar risken för tidig födsel
Forskare har nämligen visat att vanlig tandvård minskar risken för prematur födsel med 84 procent. Om en gravid kvinna har en tandköttsinfektion ökar risken för att barnet föds för tidigt. Infektionen i munnen gör att kroppen producerar olika kemiska ämnen (bland annat prostaglandin) som i sin tur kan sätta i gång förlossningen i förtid.
En studie, publicerad i Journal of Periodontology visar nu att vanlig enkel tandvård kraftigt minskar risken för tidig födsel. Forskarna har upptäckt att gravida kvinnor som fått tänderna rengjorda från plack, tandsten och bakterier inte har lika hög frekvens av prematur födsel som kvinnor som inte fått behandlingen. Forskarna bakom rapporten uppmanar alla kvinnor som planerar att bli gravida eller redan är det att gå till tandläkaren.
– Är man redan gravid och upptäcker att man har en tandsjukdom, är det bäst att behandla den mellan tredje och sjätte månaden, säger Marjorie Jeffcoat från University of Alabama.

Förändrade matvanor
Många ändrar sina kostvanor under graviditeten. Skälet till det är bland annat sänkt blodsockerhalt och illamående.
Att äta oftare innebär att syran fräter på tänderna under en längre tid. Det kan i sin tur leda till karies, vilket är lika med hål i tänderna. Här hittar du skälet till att en del gravida kvinnor råkar ut för kariesangrepp under graviditeten.

Att tänka på
Vad du bör tänka på under din graviditet är att äta högst 5-6 gånger per dag. Låt det gå 2- 3 timmar mellan de gånger du äter. Gör du det hinner saliven att läka eventuella små frätskador i emaljen.
Känner du ändå att du vill äta oftare, kanske på grund av illamående, välj då nyttiga saker som färsk frukt, gurka eller råa grönsaker. Kaffe, vatten och te, självklart utan socker, innebär inte heller någon risk för emaljen. Kom dock ihåg att både kaffe och te påverkar din förmåga att tillgodogöra dig C-vitaminer.

Bedövning
Bedövningen man får hos tandläkaren medför inga kända risker under graviditeten.

Röntgen
Tandläkarröntgen ger mycket låga stråldoser nu för tiden, men under de första tre månaderna av graviditeten brukar man undvika att ta röntgenbilder eller använda ett heltäckande blyförkläde, för att det inte skall finnas någon som helst risk för fosterskada p.g.a. röntgenstrålning.

Det är alltså bra att tala om för sin tandläkare att man är gravid, så att man eventuellt kan avvakta med röntgenbilderna tills barnet är fött.

Skulle det vara så att man har varit hos tandläkaren och därefter fått reda på att man är gravid, behöver man inte vara orolig, för sannolikheten för att sidostrålning från röntgen skall ha skadat barnet är oerhört liten. Området som utsätts för strålningen är mycket begränsat och är störst i ansiktsregionen och avtar därefter, men man tar inga risker om man vet att patienten är gravid.

Tips
Passa på att gå till tandläkaren innan du blir gravid för en koll!