Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 15 augusti 2018, Av michael

Sexlivet efter förlossningen

Hur bra blir egentligen sexlivet när man är så trött att man inte vet vad man heter?

När oron över att underlivet känns konstigt och ömt tar över? När magen är som en sladdrig jäst deg? När brösten rinner?
Ja, svaret på dessa frågor är faktiskt inte så självklar som man kan tro. Det är nämligen ganska mycket upp till er.

Klart att det är lite läskigt men om ni vill ha ett sexliv så kan man få det att funka även efter förlossningen…men det måste få ta tid!

Efter en förlossning, vaginal eller snitt spelar ingen roll, så är man oftast trött. Rentav utmattad. Sex är ju inte det man kanske tänker först på…även om det som vanligt finns undantag.
Det är ok att lägga sex åt sidan ett tag. Det är ok att faktiskt fokusera på sig själv och barnet ett tag…om det så gäller dagar, veckor eller månader. Livet blir inte ”som vanligt” direkt efter att man fått barn. Man får ett nytt liv med nya rutiner och sexlivet som kanske förr hade sin givna plats får nu hitta en ny tid…och plats kanske.

Vad man inte ska glömma bort är närheten.
Det är ju faktiskt inte bara den själva fullbordade akten som alltid är det absolut viktigaste, eller hur?
Pussar, kramar, närhet, gos, mys, smek…. Allt sådant hör också till och är kanske än mer viktigt så där i början.
Förbi är nog tiden (ja iallfall i början) då man liksom bara hoppar på varandra. Man känner sig ofta inte upplagt för spontansex…ja eller ens för planerat sex. Sådant kräver ju energi, något som man oftar saknar i början.

Några psykologer rekommenderar att man ”bokar tid” för varandra. Hur kliniskt låter inte det? Hu, snacka om att få prestationsångest.
Å andra sidan… Om inget annat funkar och ni känner att ni måste ”komma igång” så varför inte. Skaffa barnvakt och kör på…om ni kan.
Annars kan ni med gott samvete låta det ta tid. Ni är inte ensamma, och faktum är att det ofta blir mycket bättre om man själv vill för att man längtar snarare än för att man vill få det ”överstökat”. För det är så många mammor känner.

När är det ok att köra igång?

Ja, när det känns bra är väl det mest logiska svaret. När avslaget (den mensliknande blödningen) är helt borta och du känner dig hyfsat ok både psykiskt och fysiskt.
Om du är orolig över eventuella stygn så kan du be din barnmorska göra en gynundersökning innan. Det kan kännas tryggt att få klartecken liksom.
Men…

Tänk på att man kan bli gravid även om man ammar. Så använd skydd om ni inte vill bli gravida igen.

Jag är rädd för att det ska göra ont!

Ja, ni kan inte bara hoppa på varandra och köra på.

Första gången (gångerna) krävs det mycket förspel (och detta gäller även för snittade mammor)! Underlivet är oftast torrt som fnöske och det är rent smärtsamt att försöka ha sex då. Lösningen heter förspel OCH glidmedel (som finns på Apoteket).

Ta det lugnt och försiktigt och sluta om det inte känns bra.

Jag skäms för mitt underliv!

Många mammor tycker att det är läskigt att se att underlivet ser annorlunda ut.

Underlivet behöver inte se annorlunda ut efter en förlossning, men det är klart att det kan bli lite förändringar. Framför allt kan det kännas lite ovant, svullet, ömt och/eller klumpigt.
Men kom ihåg att det mesta sitter mellan öronen på er. Ja, inte underlivet då…men föreställningen att er partner skulle reagera negativt på ert underliv. Efter en förlossning blir man väldigt fokuserad på sitt underliv och det kanske inte ser speciellt annorlunda ut egentligen – men ni tänker mer på det eftersom det känns.

Samtidigt så måste man ju faktiskt komma ihåg att väldigt, väldigt, väldigt få män är tillsammans med sina tjejer/fruar pga deras vackra underliv.

Har man nyss fått barn tillsammans så är han nog relativt ointresserad av om dina blygdläppar är några mm större eller att slidan känns lite större. Tänk på att denna person älskar dig.

Blir slidan alltid större efter en förlossning?

Detta är en oehört vanlig fråga vilket är fullt begripligt.
Men nej, det är inte alltid så att slidan blir sladdig och stor. Det kan tom vara tvärtom, att den blir trängre! Många kvinnor beskriver första samlaget efter förlossningen som att ”bli av med oskulden igen”.

Skulle du dock känna skillnad så kan knipövningar vara lösningen. Du fick säkert rådet redan på BB att kniiiipa flera gånger om dagen, och det är bra. Det är lätt att glömma dock. Försök skapa en rutin så att du, tex när du kollar på TV en vis tid på dagen (tex nyheter på kvällen), kniper.
För många gör det här susen…även om det tar lite tid.