Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 12 september 2018, Av michael

Nöjen

Bio
En del frågor har droppat in om det är ok att gå på bio som gravid.
Ja, självklart är det ok! En del bebisar sparkar loss när dom hör surroundljudet, och det kan ju kännas lite obehagligt men skulle det vara så att det inte känns bra så är det bara att gå därifrån.
Ett tips som jag lovat att lägga ut här är att ta med en kudde ifall man har ont i ryggen, det kan vara skönt med lite extra stöd om man har foglossning eller ryggvärk. Det kan också vara smart att sätta sig nära en gång så att man kan resa sig upp och sträcka på ben och rygg utan att störa andra om det börjar bli stelt.

Konsert
Kan man gå på konsert som gravid? Jodå, det är klart. Kanske måste det sunda förnuftet råda här också. Självfallet ska man inte ställa sig längst fram med magen mot ett kravallstaket, i en vilt hoppande och knuffande folkmassa eller precis intill en högtalare.
Ljudnivån i sig brukar inte anses vara någon fara. Det är inte precis tyst inne i magen heller utan en ljudnivå på ungefär 80 decibel, som en livligt trafikerad gata.
Igen, bebisen kan genom sparkar och rörelser visa att den inte tycker att det känns bra och då kan man kanske ställa sig lite avsides där det är lugnare. Det är viktigt att lyssna på bebisen också, mycket ilskna rörelser kan vara tecken på stress.

Nöjesfält
Många frågar om det är ok att åka tex karuseller eller andra åkattraktioner på tex Liseberg, Gröna Lund eller Tivoli.

Oftast så står det skyltar vid åkattraktioner, tex på Liseberg, där man avråder gravida samt personer med ryggproblem att åka. Dock inte alltid, och då är det sunda förnuftet som får råda.

Personligen anser jag att man är gravid under en sådan kort tid i sitt liv att åkattraktioner kan vänta. Antagligen så är det säkert större fara för barnet ju längre gången du är, tex vecka 20 jämfört med vecka 5, men OM något skulle hända så skulle du antagligen förebrå dig själv för att du valde att åka.

Missfall som sker innan vecka 12-13 har nästan alltid genetiska orsaker och inträffar oavsett vad kvinnan gör, men naturligtvis finns det undantag. Du måste själv avgöra hur du vill göra.
Sedan kan jag bara påpeka att det är mindre lätt att stiga av en åkattraktion om man plötsligt skulle börja må illa eller bli yr.

Igen, skyltarna är nog mer till för de kvinnor som är något längre gångna och i slutändan avgör du hur du vill göra.
Graviditet är ju ingen sjukdom påpekas det ofta och det stämmer, man kan motionera och rida och tom springa om man vill. Det finns ingen som hindrar dig. Men igen, gravid är man bara en kort period i sitt liv och OM något skulle hända så är det skönt, tro mig, att veta att man iallfall inte har gjort något som kunnat påverka graviditeten negativt.