Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 3 april 2018, Av michael

Motion under graviditeten

Är det bra att motionera med en baby i magen?

Ja, idag anser man att det är bäst och mest naturligt att den gravida kvinnan fortsätter att motionera under hela graviditeten, förutsatt att graviditeten är normal. Skonsam, regelbunden motion betyder att du får mycket mindre obehag från musklerna, magen och tarmarna, lederna, ledbanden och blodomloppet.

Om du rör dig blir det lättare för dig att hålla den rekommenderade viktökningen på 10-12 kg under graviditeten, och det ger dig också mer kraft och bättre kondition under själva förlossningen.

Kom dock ihåg att du också behöver vila emellanåt. Lägg dig ned en till två gånger om dagen med fötterna högt upp och försök att slappna av riktigt ordentligt.

Kombinationen av vila och motion under graviditeten hjälper dig till större välbefinnande.

 

Kan jag fortsätta med att utöva vilken som helst idrott?

Du kan fortsätta med vanlig idrott, om än i en anpassad form.
Det vill säga:

 • » Undvik hård träning, så du inte får obehag. Stanna alltid om känner dig dålig.

 • » Träningspulsen bör inte överstiga 140-145 slag per minut så att du inte överbelastar hjärtat. Hjärtat har en större mängd blod än normalt att pumpa runt under en graviditet, eftersom hjärtat då också ska pumpa den ökade blodmängden genom moderkakan.

 • » Var varsam med krävande stretchningsövningar, eftersom alla leder och ledband är mycket mer elastiska än normalt på grund av graviditetshormonerna. Hormonerna gör leder och ledband elastiska för att underlätta förlossningen, då bäckenet ska ge efter och öppna sig för barnets huvud.

 • » Drick rikligt före, under och efter motionen. Du svettas mer när du är gravid och behöver därför mycket vätska för att inte känna dig illamående.

 

Vilka idrottsformer bör du undvika?

Vissa idrottsformer rekommenderas inte under graviditeten, eftersom det finns stor risk för att du eller fostret/barnet skadas vid till exempel en sammanstötning eller en hård tackling. De idrottsformer som bör undvikas är:

 • » Fotboll 
 • » Basketboll 
 • » Handboll 
 • » Innebandy

Andra former av idrott kan vara skadliga på grund av att de vid för stor belastning av kroppen och hjärtat utsätter fostret/barnet för stress och dig själv för obehag. Dessa är:

 • » Hård styrketräning 
 • » Hård uthållighetsträning

 

När är motion ohälsosamt för dig som är gravid?

Använd alltid ditt sunda förnuft och känn efter om du känner obehag eller får andra symptom.

Om så sker, ska du genast stanna och om obehaget eller symptomen inte försvinner ska du kontakta din läkare eller barnmorska.

Om du får blödningar ska du genast kontakta läkare eller barnmorska.

Avsluta motionspasset och utöva inte idrott:

 • » Om du känner obehag 
 • » Om du får svimningskänslor 
 • » Om du känner smärta 
 • » Om du börjar blöda 
 • » Om du har haft problem under tidigare graviditeter
 • » Om du har en sjukdom och din läkare eller din barnmorska råder dig till det

 

Finns det några motionsformer som är skonsamma?

Simning

Det är skonsamt, men ändå effektivt att simma.

Om du inte har simmat tidigare, bör du starta långsamt med att simma lugnt i cirka 5-10 minuter under de första tre dagarna. Därefter kan du förlänga tiden till 20 minuter i vanligt tempo 2-3 gånger i veckan.

Det rekommenderas att man simmar i vatten som har en temperatur på 18-25 grader.

När du är gravid ska du undvika bubbelbad det ofta finns många bakterier och spår av svamp i dessa bassänger, och din motståndskraft mot dem är nedsatt när du är gravid, eftersom syrabalansen i din slida ändras under graviditeten på grund av hormonerna.

Promenader

Promenader i raskt tempo 30 minuter 2-3 gånger i veckan är också ett nyttigt och effektivt sätt att hålla kroppen igång.

Om du har problem med benen kan du cykla istället för att gå. Du ska dock tala med din läkare eller barnmorska om du har problem med bäckenet.

 

Varför ska jag motionera när jag är gravid?

Skälet till att en anpassad motion under graviditeten rekommenderas är att kroppen blir starkare och smidigare, om den hålls igång. Du får också färre obehag från muskler, leder, ledband, mage, tarm och kretslopp, och du får samtidigt lättare att hålla den rekommenderade viktökningen.

Kom också ihåg att en förlossning är krävande. Det krävs faktiskt mycket kraft för att föda fram ett barn, särskilt om du föder för första gången eller har flera år mellan dina förlossningar. Det är därför bra för både dig och ditt barn att vara i god form till förlossningen.

Om du av någon anledning tvivlar på om det är nyttigt för dig att motionera, tveka då aldrig att tala med din läkare eller din barnmorska innan du börjar.

 

© Can Stock Photo Inc. / fmarsicano