Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 20 september 2018, Av michael

Mat under graviditeten

Livsmedelslista för gravida
Under graviditeten får kvinnor förändrat immunförsvar. Det innebär att de blir extra känsliga för vissa skadliga mikroorganismer som man normalt klarar av. Därför bör gravida kvinnor undvika att äta vissa livsmedel. En annan risk under graviditeten är att miljögifter i maten kan skada barnet. Här tar vi upp de livsmedel vi oftast får frågor om från gravida kvinnor.

Fisk och skaldjur
Fisk är näringsrik mat. Fisk från vissa fiskevatten innehåller dock förhöjda halter av miljögifter och denna fisk bör man äta mer sällan eller helt undvika när man är gravid. Annan fisk kan man äta normala mängder av. Variera valet av fiskart.
I en del fisk kan det också finnas skadliga mikroorganismer. All fisk är säker ur bakterie- och parasitsynpunkt om den upphettas till rykande het (70°C). Däremot försvinner inte miljögifter vid tillagningen.

 

Ät så mycket du vill av: Förutsättning/Motivering
Fiskprodukter som t ex fiskbullar och fiskpinnarKommersiellt producerade fiskprodukter görs av fisk från rena hav.
Inlagd sillInlagd sill betraktas som rå, men inläggningen gör miljön för sur för att skadliga bakterier ska överleva. Kommersiellt tillgänglig inlagd sill produceras av fisk från rena hav.
Kaviar på tub
Kolja
Kokt hummer
Kokt krabba
Kokta kräftor
Konserverad tonfisk
Kummel
Lax från Västkusten
Liten hälleflundra, blåkveite
Makrill
Odlad lax
Regnbågslax
RödingOm den inte kommer från Vättern.
Sej
Sik
SillOm den inte kommer från Östersjön eller Bottniska viken.
Spätta
Stenbitsrom (förpackad)
Stillahavslax
Torsk
Varmrökt fisk om nyröktOm den inte tillhör sortimentet med begränsningar ur miljögift-
synpunkt. Böckling är rökt sill från rena hav. I vakuumförpackad rökt fisk finns, framför allt mot slutet av hållbartiden, risk för skadliga bakterier.
Vitling
ÖringOm den inte kommer från Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller Vättern.
Ät gärna en gång i
månaden, men inte mer:
Förutsättning/Motivering
Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller VätternKan innehålla miljögifter.
Vildfångad röding från VätternKan innehålla miljögifter.
Vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller VätternKan innehålla miljögifter.
Sill/strömming från Östersjön eller Bottniska vikenKan innehålla miljögifter.
Surströmming från Östersjön eller Bottniska vikenKan innehålla miljögifter.
Avstå från:Förutsättning/Motivering
AbborreKan innehålla miljögifter.
Gravad fiskRisk för skadliga bakterier. Risken ökar med förvaringstid och -temperatur. Nygravad fisk som tillverkats och hanterats hygieniskt tillfredsställande utgör mindre risk.
GäddaKan innehålla miljögifter.
GösKan innehålla miljögifter.
LakeKan innehålla miljögifter.
Lever från torsk och lakeKan innehålla miljögifter.
Råa skaldjurRisk för skadliga mikroorganismer.
Stor hälleflundra, svärdfisk, haj, rocka, färsk tonfisk (gäller ej konserverad tonfisk)Kan innehålla miljögifter.
Vakuumförpackad rökt fiskRisk för skadliga bakterier. Risken ökar med förvaringstid och -temperatur.
ÅlKan innehålla miljögifter.
Källa: Livsmedelverket

Kött
Alla köttprodukter är säkra ur bakterie- och parasitsynpunkt om de upphettas till rykande heta (70°C ) innan de äts. Däremot överlever bakterier djupfrysning.

Du kan äta:

Förutsättning/Motivering

Kokt skinka, saltrulle eller liknande
Välj hel eller nyskivad produkt. Undvik vakuumförpackad skivad produkt, farmför allt mot slutet av hållbarhetstiden. Risk finns för skadliga bakterier. Risken ökar med förvaringstid och -temperatur.

Korv
Hel korv är att föredra framför vakuumförpackad skivad korv, framför allt mot slutet av hållbarhetstiden. Risk finns för skadliga mikroorganismer. Kokt eller varmrökt korv är säker ur parasitsynpunkt men ej alltid säker ur bakteriesynpunkt. Ordentlig upphettning av korv avsedd att värmas, som t ex varmkorv och falukorv, rekommenderas därför.

Leverpastej
Vanlig förpackad leverpastej kan ätas i normal omfattning. Undvik lösviktspastejer och patéer, de kan innehålla skadliga bakterier.

Varmrökt kött
Helt kött är att föredra framför vakuumförpackat skivat kött, framför allt mot slutet av hållbarhetstiden. Risk finns för skadliga bakterier.

Avstå från:
Förutsättning/Motivering

Gravad fågel
Risk för skadliga mikroorganismer.

Gravat kött
Risk för skadliga mikroorganismer.

Kallrökt kött, parmaskinka och liknande torkat kött
Kött som inte är upphettat – framför allt från gris, får och vilt – kan innehålla skadliga parasiter. Ur bakteriesynpunkt se Kokt skinka ovan.

Lever
Innehåller mycket A-vitamin. Höga doser A-vitamin kan skada barnet.

Rå köttfärs
Risk för skadliga mikroorganismer.

Källa: Livsmedelverket

 

Opastöriserad mjölk
Undvik att dricka opastöriserad mjölk. Den kan innehålla skadliga mikroorganismer.Ost
Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost.
Listeria har påvisats i mjuka/halvmjuka mognadslagrade dessertostar som tillverkats av opastöriserad mjölk eller som tillförts en liten mängd opastöriserad mjölk vid tillverkningen. Även ostar av samma typ som helt är framställda av pastöriserad mjölk kan innehålla listeriabakterier. Dessa har då smittat osten vid hanteringen. I praktiken innebär detta att gravida bör avstå från alla vit- och grönmögelostar (exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola) samt kittostar (exempel på sådana är Vacherol och Livarot) – säljs oftast över disk, fråga om du är osäker – och kanske speciellt sådana som man har köpt under resor i små butiker, vid torghandel eller direkt av tillverkaren i sydligare länder.Hårdostar som Herrgårdsost och Grevé har lägre pH (är surare) och har lägre vattenhalt än de mognadslagrade dessertostarna ovan och är därför inte gynnsamma för listeria. De tillhör därför inte risklivsmedlen. Likaså anses en väl lagrad Parmesanost inte utgöra någon risk ur listeriasynpunkt även om den har tillverkats av opastöriserad mjölk. Eventuella bakterier har dött under den långvariga lagringen. Smältost av alla typer (finns även av grönmögelosttyp) betraktas som riskfria. Dessa säljs vanligen i tub eller plastask och det står smältost på förpackningen.När det gäller fetaost kan den som är gjord på pastöriserad mjölk (läs på förpackningen) betraktas som ofarlig. Fetaost har så lågt pH att listeria inte förökar sig i den. Däremot överlever listeriabakterien i fetaost. Det innebär att om osten är tillverkad av opastöriserad mjölk som från början innehöll listeria är risken stor att också osten innehåller listeria. Viss försiktighet med fetaostar av okänt ursprung rekommenderas därför för säkerhets skull.Getost och fårost som tillverkats under otillfredsställande hygieniska förhållanden kan innehålla listeria. Getost av camemberttyp är en mögelost och bör således undvikas. Halloumi är en annan typ av getost där eventuell listeria kan föröka sig.Vid tillverkningen av Mozarella och Ricottaost upphettas mjölken normalt tillräckligt mycket för att eventuell listeria ska avdödas. Om osten därefter hanteras hygieniskt och förvaras kallt bör risken vara liten ur listeriasynpunkt. Då viss risk för återsmittning av osten vid anläggningen dock inte kan uteslutas kan den som vill vara extra försiktig begränsa sin användning av dessa (och andra osäkra) ostar till matlagning med upphettning till bubblande hett.

All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het.
Källa: Livsmedelverket

Diverse
Förpackade ätfärdiga rätter, sallader, smörgåsar m m säljs i många butiker. Välj nyförpackad, nylagad mat om den inte ska upphettas innan den äts. Var försiktig med delikatessmat som patéer, syltor och liknande i delikatessdisken. Lakrits går bra att äta när man är gravid. Liksom alla andra bör du dock inte äta mer än 50 gram lakritskonfekt per dag.
Kalebasskrita, bl a känd under namnet Calabash chalk, som rapporterats användas mot illamående av gravida kvinnor från Västafrika, kan innehålla höga halter av bly. Det är därför direkt olämpligt för gravida att konsumera denna produkt. Andra namn på produkten kan vara La Craie, Argile Nzu, Mabele eller Calabar stone.
Var försiktig med hälsopreparat och hälsokostprodukter vid graviditet och amning. Ämnen i hälsopreparaten kan påverka barnet. Be gärna din läkare eller barnmorska om råd.
Källa: Livsmedelverket

 

Kaffe
Det finns undersökningsresultat som tyder på att hög kaffekonsumtion under graviditeten kan medföra lägre födelsevikt än normalt hos barnet. Vid Livsmedelsverket pågår ett projekt i nordisk regi som ska ge kunskap om eventuella risker med högt kaffeintag under graviditeten. För närvarande rekommenderas gravida att inte dricka mer än tre koppar kaffe per dag.
Källa: Livsmedelverket

För att läsa om de senaste uppdateringarna kring mat och kost när det gäller graviditet och amning bör du alltid kolla på Livsmedelverkets hemsida, www.slv.se.