Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 17 september 2018, Av michael

Hårvård

Är det farligt att gå till frisören?
Det har ännu inte gjorts så oerhört mycket forskning inom det här området vad det gäller graviditet. Åtminstone inte i Sverige. Men de resultat som börjar komma tyder på försämrade chanser att bli gravid, lägre födelsevikt, etc. Dessa resultat kommer bland annat från YMED, alltså Yrkes- och miljömedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Lund.

Det finns starka indicier på att de ämnen som finns i bland annat hårfärger har någon form av negativ påverkan på fertiliteten och på foster.
Hur man tar till sig denna information är upp till var och en. En del menar att det inte finns tillräckligt starka bevis ännu och färgar håret vidare, andra tillämpar en försiktighetsprincip, d.v.s. Tills dess att det är bevisat att det är ofarligt så antar man att det är farligt. Själv tonar jag håret men undviker att färga och bleka under graviditet.

Du får avgöra vad som funkar för dig tills dess att det finns generella rekommendationer för gravida.

Att tänka på…
Var dock medveten om att håret ändrar sig under en graviditet och att en hårtoning, hårfärgning, blekning eller permanent kanske inte ser likadan ut, eller blir lika bra, som den skulle ha blivit om man inte varit gravid.

Det är därför bra att berätta för din frisör att du är gravid så att han/hon kan ta ställning till huruvida önskad behandling är att rekommendera.