Niomanader.se I samarbete med Babyplan®
Du är här:

Senast uppdaterad, 20 september 2018, Av michael

Hemangiom

Vad är Hemangiom?
Hemangiom, även kallat smultronmärke eller jordgubbsmärke, är en form av kärlnybildning som inte är en riktig ”missbildning”.

Hur vanligt är det?
Ungefär 10% av svenska barn föds med hemangiom av varierande storlekar varje år.
Ungefär 30% av alla hemangiom är synliga vid födseln. Resten brukar visa sig inom en till fyra veckor efter födseln.

Hur ser dom ut?
Hemangiom är rödfärgade till rödlilafärgade.
En del mycket små, bara några mm i diameter, en del större som ett smultron eller en jordgubbe i storleken, och en del är då betydligt större och kan täcka ytor så stora som halva ansiktet.

Vart sitter dom?
Ungefär 83% av alla hemangiom finns på halsen och/eller huvudet. De återstående 17% brukar dyka upp någon annanstans på kroppen, både externt och/eller även internt (visceral).

Oftast syns hemangiomet knappt (som en rodnad), eller inte alls, vid födelsen men blir under de första två månaderna upphöjd och mörkt rött.
Hemangiomet fortsätter sedan att växa i omkrets och höjd (varierar dock väldigt från fall till fall) under barnets första 6-8 månader (upp till ett år ibland). Därefter stannar tillväxten och sedan tillbakabildas hemangiomet under en period som kan vara i ett par år upp till tio år.

Varför uppstår hemangiom?
Man vet fortfarande inte helt säkert varför hemangiom uppstår.
Det finns en ärftlig faktor men den nyaste teorin är att det är lösa kringflytande celler från moderkakan som ”växer fast” på embryot i ett tidigt stadie i utvecklingen. Man har tidigare trott att det berott på en störning i moderkakan.
Man vet dock att hemangiom inträffar fem gånger så ofta på flickor som på pojkar. Barn med en födelsevikt under 1 kg har en 26%-ig chans att utveckla ett hemangiom.

Behandling
Vanligtvis behandlar man bara hemangiom som stör ögon, näsa eller mun eller som påverkar andning eller andra fysiska funktioner.
I vissa fall kan hemangiom vara livshotande eller åtminstone orsaka stort lidande och/eller många komplikationer. Då kan det krävas omedelbar behandling.
Hemangiom som växer internt kan vara mycket farliga. Dom är mycket svåra att upptäcka och när dom upptäcks behöver barnet ofta omedelbar hjälp. Interna hemangion uppträder oftast på lever, tarmar, luftvägar och i hjärnan.
Spädbarn som har tre eller fler tre synliga hemangiom bör undersökas med ultraljud för att utesluta interna hemangiom.

Ibland behandlar man hemangiom pga estetiska skäl.

Dock är det den allmäna åsikten att hemangiom bör lämnas ifred för att försvinna i sin egen takt. Detta ger bäst resultat utan den ärrbildning som kan bli resultatet av en operation eller laser.
Alla hemangiom kan inte opereras eller behandlas med laser. Det beror mycket på hemangiomets tjocklek och placering.
Hemangiom som är platta och röda i färg kallas “superficial” (ytliga) och de som ligger djupt och framstår som blåaktiga i tonen kallas ”deep” (djupliggande). När ett hemangiom är både djupliggande och ytligt kallas det ”compound”.

Mitt barn har ett hemangiom – vad gör jag?
Om ditt barn har ett hemangiom så ska du se till att en specialist tittar närmare på det så att du får en korrekt diagnos.