Varför uppstår Amniotiska band?
Dessa trådlika band uppstår då den inre fosterhinnan går sönder och barnet kommer i kontakt med den yttre hinnan. Detta gör att barnet utsätts för kontakt med trådliknande vävnad från moderkakan.
Vad är Amniotic Band Syndrome?
För att förenkla det hela kan man äga att barnet i fosterlivet fick en, eller flera, lemmar eller delar av lemmar (tex fingrar eller tår) intrasslade i trådlika band.
Är det vanligt?
Nej, mycket ovanligt. ABS förekommer i ca 1:1200 graviditeter. Nya rön visar att det dock är vanligare än vad man tidigare trott.
ABS är inte genetiskt, och ärvs alltså inte. Det är mycket ovanligt att ABS förekommer i en ny graviditet
Innebär ett amniotiskt band alltid att barnet kommer att ta skada?
Nej, absolut inte. Barnet kan också utvecklas och leva utan störning från de amniotiska bandet/n.
Kan man förebygga och förhindra?
Idag vet man inte varför detta uppstår och kan därför heller inte förebygga det.
De lemmar, eller delar av lemmar, som påverkats av ABS går olika öden till mötes. En del utsätts enbart för minskad blodtillförsel och kan då växa i otakt med resten av kroppen men fungerar för övrigt bra. En del blir amputerade på naturlig väg inne i livmodern och en del kan behövas tas bort direkt efter födseln.
Mitt ring finger och mitt lillfinger är kortare och mindre än mina andra fingrar. När jag föddes så visste man inte varför det var så. Det var först i vuxen ålder, när jag själv var gravid och orolig, som en läkare förklarade att min missbildning antagligen berodde på sk Amniotiska band. Jag hade aldrig hört talas om det. Blev iallfall gladare när jag hörde att det inte var något ärftligt.
Jag har aldrig haft ont av mina mindre fingrar. Dom är en del av mig och funkar lika bra som dom andra.
Möjlighet till operation i livmodern
På senare tid har man flera gånger valt att operera barn inne i livmodern för att befrira lemmar från amniotiska band, med mycket goda resultat.
De första resultaten av sådana operationer publiserades i tidskriften Journal of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology.
3 juni 2004